Sinop Yeni Sanayi Sitesi Ordu Mah. Şahinavlağı sk. NO 30
+90 542 512 7628
info@ercanturbo.com

Turbo Nedir?

Turbo Tamiri

Turbo Nedir?Turbo Nedir?

Turbo egzoz gazı ile çalışan bir pompa olup egzoz gazının basıncından alır.

Turboşarj motora atmosferik basıncın üzerinde hava vererek, yani zorla doldurum yaptırarak daha küçük hacimli motordan daha yüksek güç alınmasını sağlatan, hareketini egzoz gazının dışarı çıkma basıncından alan bir çeşit pompadır.

Türbin ve kompresör olmak üzere iki adet pervaneye sahiptir.

Türbin, egzoz tarafında, kompresör emme tarafında yer alır.

Egzoz gazının çıkma basıncıyla dönen türbin aradaki bağlantı milinin yardımıyla kompresör pervanesini döndürür.

Bu sayede motor silindirine önemli ölçüde artan bir hava girişi sağlanır.

Daha detaylı bilgi için bizi arayınız.

Turbo kısaca aşırı beslenmedir. Yani şarj sistemi ile araç motorundan daha fazla tork elde edebilmek amacıyla çalışan bir sistemdir. Genel hat itibariyle bir hava pompasıdır. Egzoz gazları ve atık enerji işe çalışmaktadır. Ünite genel hatlarıyla, bir türbin çarkı, bir kompresör çarkı ve bunları birbirine bağlayan bir milden oluşmaktadırlar.Turbo Nedir? İşte Budur
Basınç yüklü egzoz gazı otomobilin motorunu terk etme aşamasına geldiğinde, turbo sisteminin türbin çarkına tönlendirilmektedir. Göbekte bulunan mil, türbin ile birlikte döner ve milin diğer tarafında bulunun kompresör çarkının çevrilmesi sağlanır. Böylece kompresör yüksek hızla dönmeye başlar. Yüksek hacimdeki havayı emerek motorun silindirlerine yollar.
Araçlarda turbo sisteminin verimliliğini arttırmak amacıyla genelde ararya soğutucu olarak bilinen intercooler ünitesi eklenmektedir. Turbo ünitesinden çıkan hava sıcaklığı yaklaşık 160 dereceyi bulmakta. Bu sıcak hava intercooler ünitesinden geçerek soğutulmaktadır. Böylece havanın yoğunluğu arttılırılır.
Hava yoğunluğu artarak araç silindirlerine daha fazla hava gönderecektir. Turbo motorlu araçların en hassas ve dikkat edilmesi gereken noktası ise motor çalıştırılması ve durdurulmasında bir süreliğine rölantide aracın bekletilmesi gerekmektedir.
Araç ilk esnada motor yağ basıncı istenilen seviyeye ulaşmasına kadar rölanti devri üzerinde kalmalıdır. Boş vites konumunda gaza basılmaması gerekmektedir. Soğuk günlerde bu süre uzatılmalıdır.
Kısaca bir motorun aşırı beslendirilmesine Turbo denmektedir. Araç hızını birden arttırmayı amaçlar.

 

Daha detaylı bilgi ve destek için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

 

Turbo Nasıl Çalışır?

Turbo, silindirler içerisinden yanma sonucu atılan gazların (egzoz gazlarının) çıkış basıncıyla çalışan bir pervane (türbin) takımıdır. Yanmış yakıt-hava karışımı gazları silindirlerden çok sıcak (950C) ve yüksek basınç ile çıkarlar. Bu basınçlı ve sıcak gaz çıktısı egzoz türbinine çarpar ve onu döndürür daha sonra  atmosfere salınır. Bu dönme aynı mil üzerinde bulunan diğer türbini de döndürür. Bu dönme yüksek hızlı ancak düşük basınçlı hava emişi sağlar. Bu düşük basıncın yükseltilmesi gerekmektedir. Bu basınç yükseltme işlemini türbinin içinde bulunduğu gövdenin içindeki salyangoz şeklindeki tüneller gerçekleştirir. Emilen bu hava ilk önce soğutulmak amacıyla intercoolera (soğutucu) gönderilip soğutulur daha sonra silindirler içerisine yüksek basınçlı ve daha düşük sıcaklığa sahip olarak giriş yapar. Bu sayede çok daha verimli bir yanma sağlanır.

Aşağıdaki resimde kırmızı hat egzoz hattıdır. koyu mavi hat hava emiş hattıdır ve açık mavi ise intercoolerdan çıkan soğutulmuş havadır.

Turbo Nedir

-Hava emiş türbinince emilen ve basıncı artan hava

-Yüksek basınçlı havanın intercoolera gidişi

-Havanın intercoolerda soğutulması

-Soğutulan havanın yanma için silindire girmesi

-Yakıt ile havanın karışımı ve yanmadan sonra silindirden tahliyesi (egzoz işlemi)

-Egzoz gazının türbine girişi

-Egzoz gazının türbini döndürmesi ve sistemi terk etmesi